donderdag 20 november 2014

Lachend leren in Bratislava


Ben jij vrij tijdens de zomer? Wil jij iets interessants doen en ook nieuwe dingen leren? Ben je eerste- of tweedejaars? Dan is de Comenius Zomercursus iets voor jou!

De Comenius Zomercursus (CZC) is een jaarlijkse zomercursus Nederlandse taal en cultuur en wordt elk jaar op een andere locatie in Centraal-Europa georganiseerd aan een afdeling neerlandistiek van een universiteit.

Dit jaar heeft de zomercursus in Bratislava, Slowakije plaatsgevonden. Van onze Vakgroep Nederlands hadden vier eerstejaars de kans gekregen om twee weken in Bratislava door te brengen met studenten uit Roemenië, Slowakije, Tsjechië, Bulgarije, Servië, Kroatië, Oostenrijk en Polen. Uiteindelijk konden helaas alleen drie studenten gaan, dit waren de volgende: Fanni Gábor, Nóra Katona en ikzelf, Sára Berec.

Op de eerste dag werden de veertig studenten in vier groepen ingedeeld. Er waren vier Nederlandstalige docenten die ’s morgens met ons werkten, maar ’s middags wandelden we in de mooie binnenstad, zongen we tijdens de zangavond of zwommen we in een meer. We hadden een hartstikke leuke tijd daar. We ontmoetten studenten uit verschillende landen en het leukste was dat we met hen in het Nederlands konden praten. 

Twee van de docenten (Jeroen Van Engen en Jelske van der Hoek) kwamen uit Nederland en de andere twee (Ilka Proot en Kitty Sterkendries) kwamen uit België. Onze vorige lector, Gert Loosen, gaf op een dag een lezing over de Vlaamse Gemeenschap en de Guldensporenslag. Het andere gastcollege werd door Paul van den Heuvel gegeven.

De lessen gingen over verschillende thema’s: cultuur, water, werelderfgoed, vrije tijd, films, festivals in Nederland, Vlaamse liedjes, Belgische bieren, etc. We kregen elke dag hand-outs in verband met het actuele thema. We moesten heel actief zijn, maar het was helemaal niet belastend. Alle lessen gingen in een goede atmosfeer met interessante filmpjes, presentaties en opdrachten voorbij.

Voor ons werden ook naschoolse activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld een geleide wandeling door Bratislava. Hierbij moesten we in verdeelde groepen ‘De schat’ gaan vinden in de hele binnenstad. Er was een boekenverkoop (antiquariaat), een daguitstap naar Wenen, een museumbezoek aan Danubiana, een filmvertoning, zwemmen, meerdere keren naar het wereldkampioenschap voetbal kijken, en vele andere wonderbaarlijke activiteiten.

Op het laatst wil ik de organisatoren danken: vooral Benjamin Bossaert, die hard werk heeft gedaan en ondertussen nog tijd had om met ons te praten, om ons te leren kennen. Deze zomercursus was echt praktisch, gezellig en natuurlijk een leuke ervaring. Volgend jaar zullen we in Boedapest ontmoeten!

Sára Berec - BA2

(eindredactie Krisztina Gracza - BA3)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten