dinsdag 9 december 2014

Afsluiting Workshop collegereeks ‘Elck syn waerom’

Prof. dr. Yra van Dijk – Digitale literatuur van de afgelopen tien jaar


Op 26 november 2014 heeft Prof. dr. Yra van Dijk in het kader van de Workshop collegereeks een lezing gegeven over het thema ‘Digitale literatuur van de afgelopen tien jaar’. Prof. dr. Yra van Dijk is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan Universiteit Leiden en houdt zich bezig met uiteenlopende thema’s. Zo doet zij onderzoek naar de verhouding tussen materialiteit en literatuur, maar ook naar Shoah-representaties, waarbij zij vooral het oeuvre van Arnon Grunberg onder de loep neemt.

In de lezing maakte ze duidelijk wat men met digitale literatuur bedoelt en vertelde ze over de ontwikkeling daarvan. Volgens velen was deze gastlezing één van de meest interessante lezingen; ze heeft de literaire teksten namelijk niet alleen laten zien, maar ook laten horen. De studenten zijn te weten gekomen dat dit soort literatuur een kruising is tussen verschillende kunstgebieden en dat de gedichten hierdoor nog meer interpretatiemogelijkheden krijgen.

We hebben bijvoorbeeld gedichten gezien die begeleid werden door muziek of waarvan de woorden een eigenaardige vorm hadden. Maar deze audiovisuele digitale kunst moet ook aan de eisen van moderniteit voldoen. Om literatuur dichter bij jongeren te brengen, zijn er computerspelletjes met literaire thema’s ontwikkeld, wat echt grappig was om te zien en te horen. Prof. dr. Yra van Dijk heeft aangegeven dat dit soort literatuur nog niet zo populair en bekend is, maar dat het in de toekomst nieuwe ‘fans’ kan winnen, omdat het via het internet voor iedereen bereikbaar is.

Deze lezing was een prachtige afsluiting van de Workshop collegereeks van 2014/15 waarin de studenten interessante thema’s, onderzoeksgebieden en mensen konden leren kennen. Dank aan de docenten die dit voor ons mogelijk hebben gemaakt.

Attila Szabó - BA3
(eindredactie Janina Vesztergom - MA2) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten