dinsdag 14 april 2015

La La La Leiden...


Toen ik besloot om aan een Erasmus-semester deel te nemen, begon ik me koortsachtig te informeren over de partneruniversiteiten. De prachtige en grappige video van Jochem Meyer, de Nederlandse cabaretier over zijn geliefde vaderstad, heeft me meteen overtuigd: de beste plek in de wereld kan alleen Leiden zijn.




Het uitzicht op het stadhuis van Delft vanaf de Nieuwe Kerk

Het Erasmus programma is géén vakantie: bereid je goed voor,  je zal al vóór het vertrek een heleboel administratieve taken hebben. Het is de moeite waard om naar Leiden te reizen voor twee weken voordat het semester begint, omdat de universiteit een week-lange reeks van programma’s organiseert voor de nieuwe buitenlandse studenten. In deze multiculturele sfeer heb ik tientallen nieuwe kennissen gemaakt. Onze gastheren lieten ons hun stad leren kennen en  hielpen ook bij het kopen van onze tweedehands fietsen, die ons in de loop van de 5 maanden dienden.

De Leidsche Dutch Studies groep is uniek, omdat deze groep voor niet-nederlandstaligen is. Een van de cursussen die ik het interessantste vond, was ‘Introduction to Dutch Studies’. De lezingen die door meerdere docenten werden gehouden, gaven een voorproefje van waar Dutch Studies over gaat. Mevrouw Winkelmolen bracht ons al in de eerste week aan een fietstocht door en rond Het Groene Hart. Dit gebied van het land is een veenweidegebied, omringd door de belangrijke steden zoals Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Leiden.  Als je in Leiden bent, bezoek de veelzijdige biologische boerderij ’t Geertje die we tijdens onze fietstocht ook bezocht hebben. Een echte Leidenaar gaat elke zaterdag naar de markt. Omdat in Nederland een plaza-stop geldig is, vind je alle winkels in de Haarlemmerstraat. Leidens prachtige winkelstraat heeft alles wat je tijdens een kerstfeest nodig hebt als je het ver van je familie viert.



De intocht van Sinterklaas is een van de grootste evenementen in Nederland. Het is vanzelfsprekend dat de Sinterklaasboot in ons huis een hit geworden is.


Kennis is als je iets weet over de Nederlandse cultuur, het eten, de mensen, de taal, en de geschiedenis. Maar echte ervaring is als je op de straat van het oude stadscentrum loopt, op dezelfde stenen waarop de paarden en de wagens reden, en alles ziet, ruikt en proeft wat een echte markt kan bieden. Kennis is als jij rauwe haring eet op de Vismarkt  op de dag van Leidens Ontzet. Cultuur beleef jij als je op de Beestenmarkt naast trotse Leidenaren de dag van hun geliefde stad viert. Als de docent over de Tachtigjarige oorlog vertelt, en op een gegeven ogenblik, zonder waarschuwing, het Wilhelmus begint te zingen. Deze momenten zal je nooit vergeten.




Het Vermeer Centrum Delft is echt interaktief


Dóra Szerbin - BA3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten