vrijdag 24 april 2015

Erasmus: een hoop ervaringen rijker


Deze tekst zal over mijn persoonlijke ervaringen en meningen over het Erasmus programma gaan. Het kan verschillen van andere meningen, maar het is de waarheid, ook als het maar die van mij is.

Nog toen ik begon met deze opleiding wist ik al dat ik absoluut zeker met Erasmus naar het buitenland wilde gaan. Het was ook meteen vanzelfsprekend voor mij, dat ik naar Nederland wilde. Oorspronkelijk wilde ik naar Utrecht, maar uiteindelijk kwam ik in Amsterdam terecht, wat ook een heel erg goede ervaring was. Maar eerst moest ik natuurlijk thuis allemaal administratiewerk doen, zodat ik werd uitgekozen voor het programma, dus ik raad jullie aan, om vroegtijdig alles op te zoeken, wat je aan wie moet geven, want soms is het niet goed te doorzien.Amsterdam bij nacht 


Zoals ik zei, ik wilde dus naar Utrecht (omdat ik van die stad houd), en daarom heb ik ook gewoon in Utrecht gewoond, en in Amsterdam gestudeerd. Het was niet makkelijk om op te lossen om in een stad te wonen, en in een andere studeren, bovendien ook niet noodzakelijk goedkoop. Maar uiteindelijk, dankbaar voor kennissen, vond ik een goedkopere woning. Hierdoor was de prijs van de treintickets en de brutto huur samen ongeveer hetzelfde bedrag als een kamertje van 10 m2 in Amsterdam (≈ €500 per maand).

Belangrijke informatie die iedereen moet weten over Nederland: dit is geen gecentraliseerd land, zoals Hongarije. Dat wil zeggen, er is ook leven in andere steden, niet alleen in de hoofdstad. Iedere stad is gewoon geweldig vanwege iets. Het is dus de moeite en het geld waard om een beetje eerder te gaan en/of langer te blijven en even als het kan van de zomer te genieten in Nederland. Het is nooit te warm, het is nooit koud, het is echt gewoon perfect.
Het is een aanrader om zoveel mogelijk in de stad te zijn, in plaats van thuis. Ook als je geen vrienden hebt. Ga en maak deze dan.
Het is heel erg handig om een fiets te kopen, en dat kan je ook doen via bol.com bijvoorbeeld, voor maar €50. Dit is niet duur aangezien de treintickets tussen A’dam en Utrecht rond de 5 euro kosten met 40% korting, en als je niet in de daluren bent, dan 7,50. Dus in het geval dat je in hetzelfde stad woont waar je studeert, koop een fiets en probeer de jungle te overleven.
J

Koken vond ik een van het beste gedeeltes van mijn verblijf in Nederland. Albert Heijn is gewoon een wonder, ook de Hema, en al de halal slagers en groenteboeren. Ik vind dat de prijs niet hoger is dan in Hongarije, maar de kwaliteit, mijn God wat is het 100 keer beter.  Gepelde garnalen voor 7 euro, je pakt maar een beetje pasta, soja saus, taugé, courgette en nog een paar dingen die je lekker vindt, je gooit ze in een wok en voilá, eten is klaar en heerlijk en het kost maar 10 euro voor een avondmaal met garnalen.

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Je moet al een beetje Nederlands kunnen, want het is echt niet makkelijk om tussen Nederlanders te zitten op een Nederlandse universiteit,  geesteswetenschappen studeren op hun taalniveau. Vooral in het begin ga je bloed zweten, maar het geeft je ook een boost die je nergens anders kan vinden. Natuurlijk dit is alleen het geval als je de niet-“Erasmus vakken” opneemt, waarvan 80% in het Engels is. Maar ik mag hopen dat de bedoeling om een half jaar in Nederland te zijn, niet is om Engels te leren, maar Nederlands.

Het was dus moeilijk, maar je hebt een enorme variété van vakken, dus je hebt de mogelijkheid om iets te kiezen wat jij ook interresant vindt. Ik heb bijvoorbeeld geleerd Middeleeuws Nederlands te lezen, dus taal en grammatica. Ik leerde over hoe Amsterdam tot haar huidige staat is gegroeid en waar het allemaal begon, dus politiek en handel. Ik leerde heel veel over Nederlandse literatuur (ik moest ook 8 romans alleen maar voor één vak lezen), vooral de moderne. Maar er waren ook vakken die niets met literatuur te maken hadden, er was bijvoorbeel eentje over de samenhang tussen religie en populaire cultuur, dus sociologie en filosofie/theologie. Alles bij elkaar rond 3500 pagina’s literatuur, plus natuurlijk secundaire literatuur (wie weet hoe veel), essays schrijven, tentamens halen en natuurlijk leren, leren en nogmaals leren.

Waarvoor ik zeker geen tijd had naast mijn studie, was werken. Ik wilde wel, maar er was gewoon geen enkele dag waarop ik tijd had. Dit is wel een nadeel, want de €1800 die je krijgt van de Erasmusbeurs (+200 als je al terug bent) is lang niet genoeg.
Kijk, als je geen geluk hebt, moet je misschien €500 per maand betalen alleen voor de huur. En dan at je nog niet en deed je niets. €1800 is niet eens genoeg voor de huur van 5 maanden.
Omdat niemand dit aan mij heeft verteld, en omdat iedereen een veel groter bedrag zei, moest mijn moeder in Hongarije me geld lenen, zodat ik niet stierf van honger. DUS ga NIET als je niet tenminste nog €2500 mee kan nemen.

Verder moet je erop oppassen, dat als je in het derde jaar wilt gaan, je een half jaar studievertraging gaat oplopen vanwege jouw scriptie. Misschien nog meer als je geen mazzel hebt, want de tijd tussen je terugkomst en de datum wanneer je al de formulieren in moet leveren om je vakken van de vorige semesters en die van nu op te kunnen nemen, is heel erg krap.

Erasmus is dus stressvol, moeilijk, achterlijk duur (extra €2000-2500 + 150.000 Huf voor je extra semester) maar nog steeds ontzettend goed om te doen.

Alles bij elkaar, leven in Nederland is anders, en in mijn ervaring ook beter. Het is in ieder geval de moeite waard om het te proberen. Een half jaar is niets. Het vliegt zo snel voorbij dat je het niet eens merkt, en je wordt rijker met ervaringen. Ervaringen die nooit weggenomen kunnen worden.
Als jij de mogelijkheid hebt om geld te lenen, of als je zelf ernaast kunt werken, ga dan op Erasmus. Ga, want het is echt geweldig. Als je deze mogelijkheden niet hebt, probeer dan een alternatieve oplossing te vinden, of naar een kleinere stad te gaan waar het niet een fortuin kost om een kamer te huren. 
Nándor Kovásznay (BA3)
Eindredactie: stud.-ass.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten